Skip to content Skip to footer

Μαμά… δες τα 4 & 1 sos του νέου σου ρόλου

Γούσιου Νάνσυ, Ψυχολόγος/ Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια 

Η στιγμή εκείνη που επιβεβαιώνεται το θαύμα, είναι και η έναρξη της νέας ζωής: της νέας ζωής που δημιουργείται αλλά και της νέας ζωής της γυναίκας που θα φέρει σε λίγο καιρό ένα ακόμη παράσημο, έχοντας πλέον και τον τίτλο της μητέρας.  Πρόκειται για ένα τεράστιο γεγονός που συνειδητά αποδέχεστε στη ζωή σας και θα προκαλέσει αλλαγή και πιθανά κρίση.  

Ποικίλα συναισθήματα θα σας κατακλύζουν στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού.  Χαρά, θλίψη, φόβος, αγάπη, ντροπή, ικανοποίηση, κούραση. Μη βιαστείτε να τα κατηγοριοποιήσετε σε καλά και κακά συναισθήματα καθώς πολύ σύντομα θα αντιληφθείτε ότι όλα έχουν την χρησιμότητα τους, οποιασδήποτε φύσεως και να είναι. 

Αφεθείτε και απολαύστε την εγκυμοσύνη, την γέννα και την περίοδο της λοχείας όσο είναι αυτό εφικτό, σαν μια εμπειρία, μια περιπέτεια που ξεκινάει μόλις τώρα. Όπως σε κάθε ταξίδι, είναι κρίσιμης σημασίας, να προετοιμαστείτε σωματικά, συναισθηματικά, να εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα, να βρείτε τους πιο κατάλληλους/ αγαπημένους σας ανθρώπους που θα σας συντροφεύσουν και να ενημερωθείτε σχετικά με τον προορισμό.  

Έχοντας όλα τα παραπάνω στο μυαλό μας, συγκεντρώσαμε όλες αυτές τις πληροφορίες που νιώθουμε ότι είναι χρήσιμες και σημαντικές για καθεμία από εσάς και θα βοηθήσουν στο νέο αυτό ξεκίνημα: 

Οργάνωση και προετοιμασία 

Αντιλαμβάνεστε ότι οι πρώτες βασικές ανάγκες ενός μωρού είναι ποικιλόμορφες, αλλά και ταυτόχρονα πολύ συγκεκριμένες. Αυτές αφορούν στην ένδυση, στον ύπνο, στο φαγητό, στην υγιεινή και στην ασφάλεια του. Είναι συνετό να έχετε δημιουργήσει μία λίστα με τα απαραίτητα πράγματα που χρειάζεται ένα μωράκι, όταν το καλοδέχεστε στο σπίτι σας. Η κατάλληλη προετοιμασία και οργάνωση θα σας γλιτώσει από περιττά έξοδα, αναπάντεχες εκπλήξεις και απογοητεύσεις. Όσο πιο προετοιμασμένες είστε, τόσο περισσότερο βρίσκεστε σε ετοιμότητα και παραμένετε ήρεμες και ψύχραιμες. 

Στο σημείο αυτό,  είναι πρέπον να τονίσω ότι χρειάζεται να προμηθευτείτε τα απαραίτητα όχι μόνο για το μωρό σας αλλά και εσάς τις ίδιες ώστε να λάβετε όλη την φροντίδα που σας αξίζει. 

Εκπαίδευση 

Αναρωτιέστε φαντάζομαι, πως θα είστε σε θέση να καλύψετε τις βασικές ανάγκες ενός πλάσματος που μόλις και εσείς γνωρίσατε. Και επιπλέον, τι σημαίνει βασικές ανάγκες; Κάνουμε λόγο μόνο για τις σωματικές ή και συναισθηματικές ανάγκες; Τα τελευταία δεδομένα ερευνών δείχνουν ότι και οι δύο μορφές αναγκών είναι εξίσου σημαντικές για την υγιή ανάπτυξη ενός μωρού. Ευτυχώς, τα ερωτήματα σας μπορούν να απαντηθούν με σχετική ευκολία αν πάρετε μέρος στα διάφορα σεμινάρια βρεφικής φροντίδας, προετοιμασίας ανώδυνου τοκετού και θηλασμού ή αν προμηθευτείτε βιβλία που αφορούν την προγεννητική αγωγή.  Χρειάζεται να είστε κάθε φορά σε θέση να φιλτράρετε αυτά που λαμβάνετε ως γνώση και να τα προσαρμόζετε στις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες. Θυμηθείτε ότι σκοπός της κατάλληλης εκπαίδευσης είναι να σας γλιτώσει από άγχος, φόβο και πανικό και όχι να καλλιεργήσει την ιδέα του τι είναι σωστό και τί λάθος. Θα βρεθείτε μάλλον πολλές φορές σε σημείο να αμφισβητήσετε την αποτελεσματικότητα σας και την επάρκεια σας. Εσείς χρειάζεται να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τι είναι λειτουργικό για το δικό σας μωράκι, για την δική σας νεοσύστατη οικογένεια. 

Αποδοχή βοήθειας  

Μιλώντας για την οικογένεια, τη νεοσύστατη αλλά και την ευρύτερη, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη δική της συνεισφορά σε όλο αυτό το ταξίδι. Ήρθε η ώρα και για εσάς, ίσως η πρώτη φορά για τις περισσότερες, να αποδεχτείτε με χαρά τη βοήθεια των αγαπημένων σας προσώπων και να συνδεθείτε μαζί τους. Μπορείτε να ανταλλάξετε απόψεις με τις πιο έμπειρες μητέρες, να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με τις πιο νέες που βιώνουν το ίδιο θαύμα, να διαμοιράσετε ευθύνες που αφορούν την φροντίδα του μωρού και να εμπλέξετε πολύ ενεργά τους μπαμπάδες, τους παππούδες και τους φίλους σας στην διαπαιδαγώγηση του μωρού. Δεν χρειάζεται να νιώθετε αδύναμες ή ευάλωτες όταν αποδέχεστε βοήθεια, ούτε να φτάσετε σε σημείο εξαντλητικής κούρασης για να ζητήσετε υποστήριξη.  Σκεφτείτε ότι με αυτόν τον τρόπο λειτουργείτε πιο προστατευτικά προς τον εαυτό σας και κάνετε καλύτερη κατανομή των δυνάμεων, ως η βασική φροντίστρια του μωρού σας, για να έχετε ψυχικά και σωματικά αποθέματα.  

Φροντίδα εαυτού 

Χρειάζεται με άλλα λόγια να προσέξετε και να προστατέψετε και τον εαυτό σας πέρα από το μωράκι σας. Συναντάμε συχνά τη φράση <<χαρούμενη μητέρα, χαρούμενο βρέφος >> και δε θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο με αυτή. Αν  είναι καίριας σημασίας για εσάς να δημιουργήσετε ένας ασφαλές και υγιές περιβάλλον για το μωρό σας, χρειάζεται να είναι εξίσου σημαντική η σωματική και ψυχική σας υγεία. Είστε ένας ξεχωριστός, σημαντικός άνθρωπος με ανάγκες, όνειρα και επιθυμίες. Αφιερώστε χρόνο στην αυτοφροντίδα σας και μη διστάσετε να την προγραμματίσετε συνειδητά. Κοιμηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε, φροντίστε την υγιεινή σας,  ντυθείτε όμορφα, λουστείτε με το αγαπημένο σας αφρόλουτρο, περπατήστε μόνες ή με φίλους και αγαπήστε ξανά τον εαυτό σας. Αυτόν που κατάφερε και έφερε στον κόσμο ένα μικρό πλασματάκι. Είναι καλό να είστε επιεικείς και ευγενικές με τον εαυτό σας, να μην έχετε μόνο απαιτήσεις, να μη νιώσετε ενοχές για τις επιλογές σας και να βρείτε τους πιο δυνατούς υποστηρικτές π.χ τους συντρόφους σας ώστε να μείνετε πιστές στο πρόγραμμα. 

Μητέρα, σύντροφος, γυναικά  

Θα σκέφτεστε όμως, πόσο εύκολο είναι άραγε να συνδυαστεί η υιοθέτηση του νέου ρόλου της μητρότητας με αυτόν της γυναίκας που χρειάζεται φροντίδα; και αυτόν της συντρόφου που έχει ανάγκη τον άνδρα της; Για να σας καθησυχάσουμε ως προς την μητρότητα θα σας αναφέρουμε μόνο τη λέξη προλακτίνη. Προλακτίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει της συμπεριφορά της μαμάς και προκαλεί αλλαγές στην συμπεριφορά της ώστε να προστατεύει και να διαφυλάσσει το βρέφος από κάθε κίνδυνο. Με άλλα λόγια η προλακτίνη βοηθάει την μητέρα να είναι συγκεντρωμένη στη φροντίδα του μωρού της, να μην αποσπάται η προσοχή της από εξωτερικούς παράγοντες και να είναι σε επαγρύπνηση. Είναι σώφρον λοιπόν, να έχετε εμπιστοσύνη στη φύση. Σχετικά με τους άλλους ρόλους, θα χρειαστεί επαναδιαπραγμάτευση και κινητοποίηση από πλευράς σας ώστε να αντιμετωπίσετε τις νέες προκλήσεις. Όπως αναφέραμε ενδεικτικά τι μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε τη γυναίκα μέσα σας, ας δούμε κάποιες ιδέες για τη σύντροφο. Μπορείτε να συνδεθείτε με το σύντροφο σας, χτίζοντας νέες βάσεις στις σχέσεις σας και να περάσετε εποικοδομητικό χρόνο μαζί του. Είναι χρήσιμο ακόμη να θέσετε νέους κανόνες σπιτιού, καταμερισμό ευθυνών και εργασιών. Τέλος, σας προτείνουμε να εξοπλιστείτε με πολλή υπομονή και αγάπη και να αναδιαμορφώστε τη σχέση με τον σύντροφο σας, όπως εσείς επιθυμείτε και συμφωνείτε.  

Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει εγχειρίδιο χρήσης για τις νέες μαμάδες.. ευτυχώς.. γιατί μπορείτε να γίνετε όποια μαμά επιθυμείτε εσείς.  

Θέλω να το μοιραστώ