Skip to content Skip to footer

Φέτος… Αυτές οι γιορτές θα είναι διαφορετικές

Το ημερολόγιο δείχνει ότι πλησιάζουν Χριστούγεννα. Είναι δύσκολο όμως να το νιώσουμε. Είναι τα πιο διαφορετικά, τα πιο παράξενα, απροσδόκητα και αξέχαστα Χριστούγεννα που θα περάσουμε ποτέ, ό,τι κι αν κάνει ο καθένας.

Γράφει η Ειρήνη Γεωργίου, MSc. Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt – @freeyourmindpsychotherapy 

Είναι διαφορετικά, γιατί καλούμαστε να αναζητήσουμε τη χαρά και το πνεύμα των Χριστουγέννων, εν μέσω μιας απειλής, μιας πανδημίας που μπορεί να πλήξει την υγεία μας και των δικών μας. Η χαρά δεν είναι γύρω μας πλέον. Πρέπει να την φτιάξουμε μέσα μας. Αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό.

Είναι διαφορετικά, γιατί δε μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τίποτα, απ΄όσα κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, και ορίζαμε, τι είναι για μας οι γιορτές:

  • Δε μπορούμε να ταξιδέψουμε.
    Πρέπει να ταξιδέψουμε μέσα από βιβλία, από αγαπημένες ταινίες, από σεμινάρια, να αναζητήσουμε γνώση και εμπειρίες αλλού.
  • Δε μπορούμε να χαρούμε την περιπλάνηση στις βιτρίνες, να ξοδέψουμε για δώρα και μικρές πολυτέλειες.
    Μπορούμε να περιπλανηθούμε στη φαντασία μας, να φτιάξουμε μελομακάρονα και άλλα γλυκά και να τα στείλουμε στους φίλους μας. Λουλούδια, κάρτες χριστουγεννιάτικες, στολίδια.
  • Δε μπορούμε να καλέσουμε φίλους και συγγενείς για φαγητό.
    Μόνο υπό όρους. Και αυτοί οι όροι είναι σημαντικοί. Ξεκαθαρίστε μέσα σας ποιο είναι για σας το κατώτερο όριο με το οποίο αισθάνεστε ασφαλής. Μπορεί να προτιμάτε μικρές συναθροίσεις. Μπορεί να επιλέξετε να φοράτε τη μάσκα όταν μιλάτε σε κάποιον. Μπορείτε να αποφασίσετε να φύγετε νωρίς. Διαλέξτε ανθρώπους με τους οποίους έχετε κοινά όρια, ή θα δεχτούν τα δικά σας. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορείτε να πείτε “θα ήθελα πολύ να είμαι μαζί σας, αλλά φέτος θα είμαι μόνο πνευματικά”. Αν σας πιέζουν να αγνοήσετε τα όριά σας, θυμηθείτε ότι μάλλον έχουν και οι ίδιοι ασαφή όρια και μείνετε σταθεροί και με ευγένεια στην ανάγκη σας.

Θυμηθείτε επίσης, να μην κρίνετε τους άλλους για τις επιλογές τους, για τον τρόπο τους να διαχειρίζονται την κατάσταση, για το ποιες προτεραιότητες βάζουν, για το ποιες άμυνες επιστρατεύουν είτε για να κρατηθούν ασφαλείς, είτε για να ανταπεξέλθουν στην ψυχολογική πίεση. Ακόμα και οι αρνητές της μάσκας, ακόμα και οι συνωμοσιολόγοι, επιστρατεύουν ό,τι άμυνα μπορούν για να μην καταρρεύσουν. Ακριβώς όπως κι εσείς. Φερθείτε με ευγένεια, και παραμείνετε σταθεροί στην αλήθεια σας.

Φέτος, δε μπορούμε επίσης να ξεφαντώσουμε, να πάμε σε πάρτυ, να διασκεδάσουμε με άλλους, να γνωρίσουμε καινούριο κόσμο.

Αλλά μπορούμε να κινηθούμε στη σφαίρα της εικονικής πραγματικότητας με την οποία έχουμε τόσο πολύ εξοικειωθεί. Να οργανώσουμε online δείπνο, να ψάλουμε τα κάλαντα όλοι μαζί, να μαγειρέψουμε ταυτόχρονα κοινή συνταγή μαζί, να προμηθευτούμε τα ίδια επιτραπέζια και να παίξουμε, να κανονίσουμε κοινή προβολή ταινίας (πολλές γνωστές πλατφόρμες δίνουν αυτή τη δυνατότητα!).

Πολλούς από μας, μάς πιάνει θλίψη που δε μπορούμε να πάμε τα παιδιά μας σε χριστουγεννιάτικες παραστάσεις.

Αλλά μπορούμε ακόμα να πάμε βόλτα στα στολισμένα πάρκα μας, μπορούμε να στήσουμε μια παράσταση μόνοι μας με ό,τι ρούχα βρίσκουμε στο σπίτι. Να φτιάξουμε ένα κουτί και να βάζουμε μέσα ιδέες με παιχνίδια για να περάσουμε χρόνο μαζί. Να φτιάξουμε ένα κολάζ με φωτογραφίες μας από όλα τα Χριστούγεννα που περάσαμε μαζί, συμπεριλαμβάνοντας και τα φετεινά! Να γράψουμε όλοι ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη και να του πούμε, όχι τι θέλουμε να μας φέρει, αλλά τι θα θέλαμε να χαρίσουμε ο ένας στον άλλον, κάτι που νομίζουμε ότι έχει ανάγκη, σε επίπεδο συμβολικό (δύναμη, εμπιστοσύνη στον εαυτό του, κατανόηση, αγάπη, σταθερότητα).

Ίσως δε θα μπορέσουμε να κάνουμε και πολλά ακόμη, ο καθένας έχει τη δική του λίστα. Αλλά για να επιβιώσουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή, θα πρέπει να γίνουμε δημιουργικοί. Αυτή είναι η απάντηση. Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε επίσης, την ιδέα ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε φέτος τις τέλειες διακοπές. Το “αρκετά καλά” είναι πολύ καλά. Χρειάζεται επίσης να σταματήσουμε να συγκρίνουμε το τώρα με τις προηγούμενες χρονιές. Να εστιάσουμε σε αυτό που έχουμε και είμαστε σήμερα και να νιώσουμε, γιατί όχι, ευγνωμοσύνη. Πολλοί λένε ότι τα γούρια που πήραμε φέτος δε μας έφεραν τύχη. Εγώ λέω, ότι αν είστε ακόμα εδώ και διαβάζετε αυτές τις γραμμές, αγοράσατε τα πιο ισχυρά γούρια που είχατε ποτέ.

Αυτά τα Χριστούγεννα δε θα είναι μόνο διαφορετικά, θα είναι και ίδια.

Επειδή θα βρούμε τρόπους να συνδεθούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Στο βάθος θα μείνουν ίδια. Ακόμα και αν όλα αλλάξουν, θα μείνει η αγάπη.

Θέλω να το μοιραστώ