Skip to content Skip to footer

Όταν το παιδί βαριέται!

Υπάρχει μια φράση που μπορεί να προκαλέσει τρόμο στον αμέριμνο γονιό, πόσο μάλλον όταν χαλαρός προσπαθεί να απολαύσει λίγες στιγμές ηρεμίας και αυτοσυγκέντρωσης. Αυτή η ατάκα-φωτιά δεν είναι άλλη από το «Μαμά, μπαμπά βαριέμαι». Και αν την ακούγατε συχνά πυκνά πριν, τώρα με την καραντίνα είναι πολύ πιθανόν τα πράγματα να έχουν γίνει ακόμα πιο δύσκολα.

Σκεφτείτε μόνο ότι το «Μένουμε Σπίτι» είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση ακόμα και για εμάς τους ενήλικες. Δεν είναι επομένως λογικό, το μικρό σας να περνάει ακόμα πιο δύσκολα, αφού έχει χάσει τους φίλους του, τη βόλτα στην παιδική χαρά, τη συχνή επαφή με τους αγαπημένους του παππούδες και όλα όσα δημιουργούσαν μια σταθερότητα στη ζωή του;

Γι’ αυτό και εσείς σαν γονιός, μην τρομάζετε με την κατάσταση και ξεκινήστε να κάνετε κάποιες μικρές κινήσεις για να ελαφρύνετε την ατμόσφαιρα και να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεχαστεί, έστω και για λίγο.

Χαλαρώστε και κατανοήστε το παιδί

Αυτός είναι ο πρώτος και πιο βασικός κανόνας. Αν εσείς δείχνετε στην τσίτα και νευρικοί, πώς περιμένετε να μείνει το παιδί σας ήρεμο; Μη φοβάστε να ακούσετε ότι το παιδί σας βαριέται, είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και παραδεχτείτε το ότι και εσείς βαριέστε κάποιες φορές.

Οι λόγοι που μπορούν να κάνουν το μικρό σας να βαριέται είναι πολλοί. Μπορεί να θέλει παρέα, να έχει παίξει με όλα του τα παιχνίδια και να μην ξέρει τι άλλο να κάνει, να νυστάζει και να είναι σε γκρινιάρικη διάθεση ή απλά να θέλει να τραβήξει την προσοχή σας. Αποδεχτείτε ότι είναι κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν και ότι πιθανό είναι να συμβεί ξανά και στο μέλλον. Επιτρέψτε στο παιδί σας να βαρεθεί για λίγο και έτσι θα μπορέσει να περάσει στην επόμενη φάση, της δημιουργικότητας και της διασκέδασης.

Δώστε του εναλλακτικές

Όταν δείτε ότι αυτή η περίοδος βαρεμάρας παρατραβάει, τότε αναλάβετε δράση. Βρείτε ιδέες για να το απασχολήσετε, να κάνετε τα γρανάζια του μυαλού του να κινηθούν. Και αν αυτή η δραστηριότητα περιλαμβάνει και κοινό, ποιοτικό χρόνο μαζί σας, ακόμα καλύτερα! Τα επιτραπέζια είναι πάντα μια καλή λύση και γίνεται ακόμα καλύτερη όταν η επιλογή του παιχνιδιού που θα παίξετε γίνει μέσω… παιχνιδιού.

Ο πίνακας Bored, είναι φτιαγμένος ειδικά για εκείνες τις ημέρες όπου η βαρεμάρα χτυπάει κόκκινο!

Πίνακας Bored: Βαριέστε; Βρείτε ενδιαφέρον σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι!

Τα ξεχωριστά τετράγωνα του πίνακα απεικονίζουν από ένα διαφορετικό επιτραπέζιο παιχνίδι, όπου το παιδί καλείται να διαλέξει ποιο προτιμά να παίξει. «Όνομα, ζώα, φυτά», «Μυστήρια στο Πεκίνο», «Εξυπνούλης», «Μαθαίνω & Δημιουργώ» και πολλά ακόμα είναι στη διάθεση του μικρού σας.

Και αν θέλετε να κάνετε τα πράγματα ακόμα πιο ενδιαφέροντα, μπορείτε να αφήσετε την επιλογή στη Θεά Τύχη: Κλείστε τα μάτια του παιδιού και αφήστε το να ακουμπήσει το δάχτυλο του τυχαία κάπου. Όπου προσγειωθεί το δάχτυλο, αυτό σημαίνει και την έναρξη του παιχνιδιού!

Αντίστοιχα μπορείτε να κλείσει το παιδί τα δικά σας μάτια και να επιλέξετε εσείς παιχνίδι ή να ακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία εναλλάξ. Έτσι, και διαφορετικά παιχνίδια θα παίζετε, αλλά και θα του δώσετε την ευκαιρία να πάρει πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Άλλωστε, όταν το παιδί μαθαίνει να παίρνει τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια του, τότε γίνεται και πιο ανεξάρτητο. Αυτό δεν είναι που θέλουμε όλοι οι γονείς;

Κάθε συναίσθημα είναι κομμάτι της ψυχολογίας του παιδιού και της δικιάς μας. Στόχος είναι να μάθουμε στο μικρό μας να το αποδέχεται σαν κάτι φυσιολογικό, να το ξεπερνάει και να πηγαίνει παρακάτω. Και ποιος καλύτερος τρόπος από το παιχνίδι; Ας αφεθούμε και εμείς στη διασκέδαση και ας περάσουμε ποιοτικό χρόνο με το μικρό μας.

Θέλω να το μοιραστώ