Skip to content Skip to footer

Οι προκλήσεις του ζευγαριού με αφορμή τον ερχομό ενός μωρού.

Η έλευση ενός μωρού είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες στη ζωή ενός ζευγαριού. Η γέννηση ενός παιδιού όμως, πέρα από τη χαρά και την ευτυχία, ως μια νέα πραγματικότητα μπορεί να επιφέρει σημαντικές προκλήσεις στο ζευγάρι. Η συστημική θεωρία εξετάζει το ζευγάρι ως ένα αλληλεπιδραστικό σύστημα, στο οποίο κάθε μέλος μιας οικογένειας επηρεάζει και επηρεάζεται από τις αλλαγές που συμβαίνουν. Ο ερχομός ενός μωρού, ως προσθήκη στο ζευγάρι, αποτελεί μία από τις πιο έντονες μεταβάσεις, καθώς αναδιαμορφώνει τις σχέσεις, τους ρόλους και τις ισορροπίες.

ΑΝΙΣΟΜΕΡΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Το ζευγάρι παύει να είναι αποκλειστικά δύο σύντροφοι και γίνεται γονείς. Στα πλαίσια της αναδιαμόρφωσης των ρόλων, οι ευθύνες και οι προσδοκίες μεταβάλλονται, και η ισορροπία μεταξύ φροντίδας του παιδιού και της σχέσης γίνεται κρίσιμη. Αν ένας από τους δύο γονείς αισθάνεται πως επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος, μπορεί να προκύψουν εντάσεις και συγκρούσεις για τον καταμερισμό ευθυνών. Ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται οι γονικές υποχρεώσεις μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια καθώς νέα καθήκοντα και ευθύνες αναδιαμορφώνουν τις δυναμικές της σχέσης.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ ΚΑΙ ΚΟΠΩΣΗ

Οι απαιτήσεις της φροντίδας ενός μωρού συχνά αφήνουν ελάχιστο χώρο για προσωπικές στιγμές και ξεκούραση. Οι βασικές ανάγκες ενός μωρού δε περιορίζονται στις βασικές σωματικές αλλά έρευνες αποδεικνύουν ότι η κάλυψη συναισθηματικών αναγκών είναι εξίσου σημαντική για την υγιή ανάπτυξη ενός μωρού. Η εξάντληση από τις συνεχείς ανάγκες του μωρού μπορεί να οδηγήσει σε εκνευρισμό και τριβές. Η αϋπνία ακόμη αυξάνει την ένταση και την ευερεθιστότητα αφού επέρχεται παράλληλα η συναισθηματική και σωματική κόπωση.

ΑΛΛΑΓΗ ΡΟΛΩΝ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ

Όπως αναφέραμε το ζευγάρι μεταβαίνει από τη δυαδική σχέση (σύντροφοι) σε μια τριαδική (γονείς + παιδί). Η εστίαση αποκλειστικά στο παιδί και η αλλαγή προτεραιοτήτων μπορεί να επιφέρει αλλαγές και να αποδυναμώσει τη σχέση των συντρόφων. Ενδεχομένως ο ένας σύντροφος να νιώσει παραμελημένος καθώς όλη η προσοχή πηγαίνει στο μωρό. Το ζευγάρι έρχεται αντιμέτωπο με την διατήρηση ισορροπίας μεταξύ γονεϊκότητας και συντροφικότητας. Το ζευγάρι δυσκολεύεται να διατηρήσει την ταυτότητα της σχέσης του, πέρα από τον γονεϊκό ρόλο Οι προηγούμενες άλυτες εντάσεις μπορεί να ενισχυθούν λόγω της έλλειψης επικοινωνίας και της αδυναμίας έκφρασης των συναισθημάτων.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ

Οι νέοι γονείς συχνά επηρεάζονται ασυνείδητα  από τα δικά τους βιώματα ως παιδιά, αναπαράγοντας ή απορρίπτοντας πρότυπα ανατροφής. Ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις για τη διαπαιδαγώγηση και τη φροντίδα ενός μωρού, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει διαμάχες. Αν υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα ανατροφής μεταξύ των δύο οικογενειών καταγωγής μπορεί να αναδυθούν συγκρούσεις.

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Η ειλικρινής συζήτηση για τα συναισθήματα και τις ανησυχίες μπορεί να αποτρέψει συγκρούσεις. Οι σύντροφοι χρειάζεται να ενθαρρύνονται να δουν την αλλαγή στο ζευγάρι ως ευκαιρία για εξέλιξη και όχι ως κρίση. Το ζευγάρι είναι σημαντικό να μάθει να επιλύει διαφωνίες με τρόπο που ενισχύει τη σχέση και όχι να την αποδυναμώνει. Η συνεργασία είναι κρίσιμη όπως και ο ισότιμος καταμερισμός των υποχρεώσεων που αποτρέπει το αίσθημα υπερφόρτωσης. Είναι σημαντικό το ζευγάρι να βρίσκει χρόνο για να ενισχύσει τη δυαδική σχέση και η υποστήριξη από συγγενείς ή επαγγελματίες μπορεί να μειώσει την ένταση.

Ο ερχομός ενός παιδιού είναι μια περίοδος μεταβάσεων και αλλαγών, αλλά με κατανόηση, αγάπη και υποστήριξη, το ζευγάρι μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες αν προσαρμοστεί, συνεργαστεί και αναδιαμορφώσει τις σχέσεις. Η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα είναι δύσκολη αλλά μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για ανάπτυξη και ενδυνάμωση του ζευγαριού, εφόσον υπάρξει κατανόηση, ευελιξία και ανοιχτή επικοινωνία.

Θέλω να το μοιραστώ